Postok blabla

Legutóbbi

Segítünk: Áfa-visszatérítés egyszerűen!

2021-ben számos új intézkedés lépett érvénybe az otthonteremtési program keretein belül, melyek nagymértékben hozzásegítik az embereket álmaik házához vagy lakásához. A lakásfelújítási támogatás feltételiről korábban már beszámoltunk (Felújítaná lakását? Mutatjuk, mennyit spórolhat!), ám most az 5%-os lakásáfa visszahozatala és a magánszemélyek áfa-visszaigénylése témakörében szeretnénk Önöknek egy kis útmutatást nyújtani.

Az adó-visszatérítési támogatás 2016-ban hatályba lépett, ám 2020-ban már csak a falusi CSOK-os kistelepüléseken lehetett élni ezzel a lehetőséggel, új lakás vagy ház építése esetén. Ez azonban 2021-től megváltozott, hiszen az építkezések áfája ismét visszaigényelhető az ország bármely pontján. Sőt, akik a CSOK-ot is felveszik, azok az 5 %-os lakásra vagy házra is kérhetnek adó-visszatérítést.

A legfontosabb kérdés tehát: Mikor vagyunk jogosultak új lakás esetén az adó-visszatérítésre?

Több fővállalkozós építkezéseknél:

  • Legfeljebb 150 négyzetméteres lakás vagy 300 négyzetméteres ház építésére lehet kérni
  • A telek és az építési költség áfája igényelhető vissza
  • Legfeljebb 5 millió forintot kaphatunk vissza, egyszeri alkalommal
  • január elseje után, 27%-os áfával kiállított számlák használhatóak csak fel
  • december 31-ig igényelhető
  • Gyermektelenek is igénybe vehetik

Generálos kivitelezésekhez, lakásvásárláshoz:

  • 2021-től, 5%-os áfával kiállított számlák esetében vehető igénybe
  • Szintén 2022 év végéig él ez a lehetőség
  • Nincsen összeghatár, így gyakorlatilag bármennyi áfa elszámolható
  • Ezt a támogatást csak a CSOK-kal együtt lehet felvenni

Az utóbbi támogatásnak köszönhetően a családosok voltaképpen áfamentesen építhetik fel új otthonukat.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a falusi CSOK keretein belül, használt lakás bővítése és korszerűsítése esetén is kérhető az adóvisszatérítés.  A feltételek nem változtak: 2018. január 1. után kiállított 27%-os áfát tartalmazó számlák esetében, kizárólag a megjelölt kistelepüléseken, maximum 5 millió forint igényelhető vissza 2022. június 30-ig.

 

Falusi CSOK: Ezt a támogatást egy kiválasztott települési körben lehet csak kérvényezni. Olyan helységek kerülhetnek ide, ahol a lakosságszám a 2003-as adathoz képest erősebben csökkent, mint az országos átlag. A mostani rendeletben már több mint 2600 ilyen település szerepel.

 

Hatalmas segítség az idősebb korosztálynak az, hogy a jövőben már a nyugdíjasok is élhetnek a CSOK és az adóvisszatérítés lehetőségével. Különböző feltételeknek természetesen nekik is meg kell felelniük, a támogatás a nyugdíj mellett még dolgozókra vonatkozik. A CSOK -ot pedig a 25 év alatti gyermekükkel közös háztartásban élők kaphatják meg.

Reméljük minden kérdésére megkapta a választ az áfa-visszatérítéssel kapcsolatban, ám ha mégsem, keressen minket bizalommal!

Post a Comment