Postok blabla

Legutóbbi

Csak nulla energiaigényű ház épülhet 2021-től

Fontos tudnivaló építkezés előtt állóknak:

Hallott már arról, hogy 2021-től kezdve minden új épületnek meg kell felelnie a közel nulla energiaigény követelményeinek?

Biztosan sokan felhúzzák erre a kifejezésre a szemöldöküket, mit is jelent ez pontosan, és mi szükség van erre a szigorításra? Minden bizonnyal az energiahatékony otthonoké a jövő, hiszen a lakossági energiafelhasználás nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsájtásához. Magyarországon a megtermelt energia 40 százalékét a háztartási energiafogyasztás teszi ki, sőt, kis hazánk sajnos fűtés szempontjából is a tíz legpazarlóbb ország közé tartozik.

Az Európai Unió ezeket a számokat próbálja új törvényével elfogadhatóbbá varázsolni, ezért jövő évtől csak a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt. Magyarul az adott ingatlant úgy kell energiatakarékossá tenni, hogy az erre fordított költség az épület becsült élettartama alatt megtérüljön. Fontos még, hogy az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni, így mindenképpen előtérbe kerül a hőszivattyús technológia és a napelemek is. Ezeket a feltételeket tehát okvetlenül figyelembe kell vennünk, ha házépítésre adjuk a fejünket, de aggódalomra nincs ok, hiszen ez nem drágítja érdemben az építkezést.

Keressen minket bizalommal! Mi segítünk eligazodni a számok és az elvárások sokszor bonyolultnak tűnő világában.

Forrás: HVG

Post a Comment